Månens nordpol er ofte svær at se, fordi den jo ligger oven på kuglen, og området derfor ses ind fra siden.
Librationen kan hjælpe en del, når Månen rokker lidt op og ned i banen, og librationen er gunstig for tiden, hvis vi vil se nordpolsområdet.
Jeg var ude lidt efter midnat natten mellem fredag 8. og lørdag 9. november for at se på sagerne, idet Månen var bøjet forover med 7˚ 11' (Librationen nåede op på 7˚ 30' lørdag eftermiddag)
Jeg fandt nemt Goldschmidt og Meton og kæden med de tre kratere Scoresby, Challis og Main - de er næsten altid nemme at finde - og gik videre op mod Gioja og til Byrd og Peary, som begge var tydelige og lå et stykke inden for måneranden. Nordpolspunktet er på Pearys kraterbagvæg, som var ganske tydelig, så der var en del månebagside fremme i synsfeltet. Bag Peary ligger et krater med det mundrette navn Rozhdestvenskij,
Peary ser normalt ud som to vandrette lyse streger, nærmest som en aflang firkant, som på dette billede
men denne gang havde jeg virkelig fornemmelsen af, at Peary var et rundt krater, som jeg så meget skråt ind på. Lige som Byrd var Peary tydeligt et krater, som lå ned, så at sige.
Skulle man være så heldig, at der er hul igennem i nat, er det stort set lige så godt.
Det er i øvrigt her, der skal være en månebase: https://nanopdf.com/download/team-12014-ptar_pdf
En af grundene til at lægge en base her er, at et lille område altid - altså evigt - er belyst af Solen uanset libration etc. Her kan man anbringe et solfangeranlæg, så der er billig strøm.
Stedet skulle ifølge Nasa være det her:
Månens nordpol (igen igen)
Månens nordpol (igen igen)
mvh
Lars
Lars
Hvem er online
Brugere der viser dette forum: Ingen og 2 gæster